A border collie

A mai Border colliek története Old Hemppel kezdődött. Old Hemp 1893. szeptemberében, Northhumberlandben, Adam Telfer tenyészetében született. Anyja, Meg, egy kissé visszafogott, ám éles szemű, fekete juhászkutya volt, míg apja Roy egy fekete-fehér-cser színű, jó temperamentumú kutya volt. Valójában Hemp egy olyan tricolor kutya volt, akit főleg a sötét színű szőrzet uralt és csak a mancsain, a pofáján, valamint a mellkasán ragyogott a fehér szőre. Hemp külsője teljesen megfelelt a mai Border collie standardjának: hosszú, fekete-fehér-cser bundát viselt, füle kicsi és félig felállt. Magassága 21 inch, azaz 53,3 cm.
Olyan kivételes tehetséggel áldották meg az égiek, hogy később a világ egyik leghíresebb terelőkutyája lett belőle. Már hat hetesen nekilátott a nyáj tereléséhez, szinte minden tudás vele született és szinte soha nem kellett tanítani semmire, mert tudta. Azok, akik látták e csodálatos és figyelemre méltó négylábút, soha nem felejtették el, annyira magával ragadta az embert. Hihetetlenül gyorsan és csendben dolgozott, és olyan elszántsággal, hogy néha már fizikai korlátait feszegette. Azon a napon, mikor Old Hemp élete 1901. májusában véget ért, egy kiskutya, az utóda Old Kep látta meg a napvilágot, aki később 45-ször nyert terelőversenyt.

A Border Collie a juhász kutyák királyának számít még ma is. Génjeikben hordozzák a terelőösztönt. A kutyás sportok legtöbbjében szintén kiemelkedő ügyességűek, így az agility, a flyball, vagy frizbi versenyeken rendszerint a dobogón találkozhatunk velük. Továbbá kiváló nyomkereső, mentő- és terápiás kutyákká képezhetők.